Jämäkkyys ja terve itsekkyys
Onko sinulla jämäkkyyttä ja tervettä itsekkyyttä? Haluatko oppia luottamaan itseesi enemmän ja olla vakuuttavampi? Oletko kuullut assertiivisuudesta?
Assertiivisuus on käyttäytymistä, jonka avulla voit puolustaa omia oikeuksiasi ilman, että loukkaat toisen oikeuksia. Assertiivisella henkilöllä on taito ja tahto viestiä siten, että hän ottaa viestintätilanteessa huomioon sekä omat että toisten oikeudet. Tällainen viestintä perustuu tasapuolisuuteen ja vuorovaikutteisuuteen. Assertiivisuuden lähtökohtana on ajatus, että jokaisella on oikeus sanoa ei sekä oikeus tulla kuulluksi niin, että sekä tunteet, toiveet ja tarpeet huomioidaan. Sitä on myös omien tarpeiden, halujen, mielipiteiden ja käsitysten ilmaiseminen suoraan, vilpittömästi ja tarkoituksenmukaisesti. Assertiivinen käyttäytyminen auttaa toimimaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Omien rajojen tunnistaminen, omien rajojen puolustaminen ja oman itsen arvostaminen ovat osa hyvää itsetuntoa. Assertiivisuus tarkoittaa sitä, että kuuntelee omia tarpeitaan.
Assertiivinen käyttäytyminen voi aiheuttaa muissa ihmisissä vastustusta ja ärtymystä, varsinkin jos ympäristö on tottunut aiemmin siihen, että aina myönnytään. Assertiivisen käyttäytymisen tarkoitus ei ole kuitenkaan loukata tai tuottaa muille pahaa mieltä. Päinvastoin, se on suoraa, selkeää ja samalla kunnioittavaa ilmaisua. Varsinkin viestinnässä assertiivinen henkilö tuo oman näkemyksensä esiin selkeästi, päättäväisesti ja rauhallisesti.
Joskus voi tuntua vaikealta ilmaista tunteita, sanoa ”ei” tai pyytää esimerkiksi palvelusta toiselta. Moni meistä on oppinut jo lapsena miellyttämään liikaa muita ihmisiä ja olemaan välittämättä omista tarpeistaan. Epäassertiivinen viestintä ja käytös ilmenee vaikeutena puolustaa omia oikeuksia. Taustalla ovat usein huono itsetunto ja puutteelliset viestintätaidot. Omia tarpeita, tunteita ja haluja vähätellään.
Assertiivisuus eli jämäkkyys sekoitetaan usein aggressiivisuuteen. Aggressiota on omien oikeuksien puolustaminen toisia loukkaavalla tavalla. Kyse on viestintätavasta, jossa joko tietoisesti tai tiedostamatta jätetään ottamatta huomioon toisen osapuolen oikeudet. Sitä on myös välinpitämätön, tai väheksyvä suhtautuminen muiden tarpeisiin, mielipiteisiin, tunteisiin tai käsityksiin.
Assertiivisuutta voi oppia missä tahansa elämänvaiheessa esimerkiksi kehittämällä sanallista ja sanatonta viestintäänsä. Sitä kannattaakin kehittää, koska se kasvattaa tervettä itseluottamusta, lisää aloitekykyä ja antaa paremmat mahdollisuudet omien tarpeiden tyydyttämiseen. Kun kehittää asertiivista viestintäänsä, se luo myös paremmat edellytykset tulla kuulluksi. Selkeä ja onnistunut viestintä helpottaa arjen tilanteita niin kotona kuin myös työssä ja harrastuksissa.
Kommentit
Lähetä kommentti