Keskity onnistumisiin

Hyvä itsetuntemus on vahvan itsetunnon perusta ja se jos mikä on mahtava syy tutustua itseensä kunnolla. Ajatuksillasi helposti joko lannistat tai rohkaiset itseäsi. Miten sinä puhut itsellesi? Puhutko kauniisti ja rohkaisevasti vai soimaatko ja lannistat itseäsi? 

Hyvä itsetunto tarkoittaa myönteistä realismia omista mahdollisuuksista ja rajoitteista.  Se on myönteinen, mutta totuudenmukainen arvio itsestä. Itseluottamus tarkoittaa uskoa siihen, että suoriutuu tai selviytyy hyvin siitä, mihin ryhtyy. Itseluottamus liittyy siis tekemiseen. Itsetunto puolestaan tarkoittaa tietoisuutta omasta arvosta, itsekunnioitusta. Eli se ydin mikä löytyy kaiken tekemisen alta. Hyvä itsetunto tuottaa riittävän vahvan omakuvan niin, että omien haasteiden ja puutteiden havaitseminen ei romuta itseluottamusta, eikä tuota voittamatonta ahdistusta. Realistiseen omakuvaan ja hyvään itsearvostukseen liittyy pyrkimys kehittyä ja tehdä parhaansa. Myötätuntoinen suhtautuminen myös toisiin ihmisiin auttaa suhtautumaan myötätuntoisesti myös itseensä.  

Minulla on mielestäni aina ollut hyvä itseluottamus ja usko siihen, että jollen osaa niin opin sen mitä teen.  Itsetunto on puolestaan ollut paljon haasteellisempi kaveri. Suorituskeskeiseen luonteeseeni liittyy vahvasti alitajuntaa riivaava vääristynyt uskomus, että teoilla ja suorituksilla mitataan ja lunastetaan oma arvo ja paikka maailmassa. Muita kohtaan on huomattavasti helpompaa olla armollinen ja empaattinen ja nähdä yksilön arvo itsessään ilman tekoja ja suorituksia. Opettelenkin olemaan itselleni yhtä ymmärtäväinen ja inhimillinen kuin olen muille. Muutos vie aikaa, mutta tiedostaminen on jo iso askel, josta voin olla iloinen. 
Muistathan sinäkin, että arvosi ei riipu siitä mitä olet tehnyt tai saavuttanut. Olet arvokas ihminen, vaikka et tekisi yhtään mitään.

Oletko tullut ajatelleeksi, että myös vastoinkäymisiin suhtautuminen vaikuttaa itsetuntoon? Vaikeina aikoina kannattaa keskittyä siihen, mitä hyvää elämässä on ollut ja on tällä hetkellä. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö menetyksiä ja vastoinkäymisiä saisi surra. Kyse on ennemminkin siitä antaako niille vallan. Mitä hyvää sinulla on tässä hetkessä?  Missä asioissa olet onnistunut? 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oman elämänsä sankari

Jämäkkyys ja terve itsekkyys

Itsensä ylittäminen