Suloinen joutilaisuus

Nautitko sinä joutilaisuudesta vai täytätkö mieluummin jokaisen hetkesi erilaisilla tehtävillä? 

Uskon, että joutenolo palkitsee, jos vain malttaa olla jouten. Helposti kuitenkin ajatuksen ja mieli karkailevat tekemättömien kotitöiden ja keskeneräisten projektien pariin. 

Yritän itse opetella vain olemaan jouten ja nauttia myös siitä. Kyllähän aina olisi jotain mitä pitäisi tehdä, mutta välillä mieli tarvitsee ihan vain rauhoittumista. Ja rehellisesti sanoen itselleni riittää kyllä perussiisteys ja voin myös hyvin elää pienen epäjärjestyksen keskellä siitä stressaantumatta. Ylenpalttinen siivoaminen ei ole se asia, johon itse haluan ainoan elämäni käyttää. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kaipaan kiireen vastapainoksi niitä hetkiä, jolloin voin vain olla. 

Uskon, että jokaiselle hetkelle kyllä riittäisi ja keksisi tekemistä, mutta jos uskaltaa vain olla, alkaa mieleen nousta uusia ajatuksia ja jouten olosta kyllä oppii nauttimaan. Suorituskeskeisyys vain helposti ajaa siihen, että joutenolosta alkaa tuntea syyllisyyttä, jollei pidä sitä itsessään arvossa. Toisinaan joutenolo myös nähdään laiskuutena vaikka ne eivät mielestäni samaa asiaa tarkoita. Laiskuus on aktiivista valintaa olla tekemättä mitään, velvollisuuksien laiminlyömistä,  haluttomuutta työntekoon, saamattomuutta, jne.  
Suoritusyhteiskunnassa on tärkeää välillä irrottautua kaikesta ja olla vailla tavoitteita ja suoritteita. Jollei pysähdy, kaikesta tulee vain rutiinia ja suorittamista eikä uusia ja parempia keinoja tekemiseen ja olemiseen voi syntyä. Joutenolo on palautumisen ja hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeää. Sen avulla saamme uutta energiaa ja sen ansiosta aistit avautuvat uudella tavalla. Kun mieli on vapaa, se mahdollistaa uudet näkökulmat. Oleellista on luonnollisesti se, että on aidosti irtautunut tavoitteista, eikä rakenna joutilaisuudesta uutta suoritusta. 

 Joutilaisuus ei ole passiivisuutta vaan näennäisessä tekemättömyydessä muhii suuria ajatuksia ja uusia oivalluksia. Joutilaisuus on positiivinen tila, joka valmistaa tietä ideoille.  

Nautitaan mahdollisuudesta olla jouten ja tartutaan siihen. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oman elämänsä sankari

Jämäkkyys ja terve itsekkyys

Itsensä ylittäminen