Hyvän mielen ruokaa

Ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Koska ravinnolla on niin suuri merkitys hyvinvoinnille, halusin pyhittää sille tämän kertaisen blogikirjoitukseni ja kertoa omasta suhteestani ravintoon. 

Ravinnolla ja ruokavaliolla on todella suuri merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Se on myös hyvin henkilökohtainen aihe, koska ruokavalio, joka sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Olen myös huomannut, että sekin vaihtelee olotilan ja elämäntilanteen mukaan millainen ravinto itselleen sopii.

Ravinto on myös melko kiistanalainen keskusteluaihe. Löytyy paljon erilaista tutkimustietoa ja aihe saattaa herättää hyvinkin voimakkaita tunteita puolesta tai vastaan. Keskenään ristiriitaista tietoa löytyy myös niin paljon, että on vaikeaa suodattaa sitä ja yrittää pähkäillä mitä uskoa ja noudattaa. Tietoa on tarjolla niin paljon, että tulee suorastaan tietoähky.

Kirjoitin blogissani 6.9.2019 omista terveydellisistä haasteistani, joiden johdosta ruokavaliolla on merkittävä rooli elämässäni. Kun on haasteita sekä vatsan, että suoliston hyvinvoinnin kanssa, on vaarana, että ruoasta tulee mörkö, joka herättää lähinnä stressin tunteita.  

Olen testannut useita erilaisia ruokavalioita, yrittäen etsiä itselleni parhaiten sopivia ruokatottumuksia. Olen muun muassa noudattanut virallisia ravitsemussuosituksia, kokeillut South beach -diettiä, testannut veriryhmän mukaista ruokavaliota, olen ollut kasvissyöjä, laktoosittomalla ruokavaliolla, gluteenittomalla ruokavaliolla, hiivattomalla ruokavaliolla ja hetken yritin olla myös täysin vegaani. Oikotietä onneen en kuitenkaan löytänyt.  

Terveys ei mielestäni tarkoita vain sitä, kärsiikö diagnosoitavista sairauksista vaan sitä pystyykö elämään täyttä elämää. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, joka reagoi kaikkeen mitä ympäristössä, kehossa ja mielessä tapahtuu. Ravinto on terveellisen elämän peruspilari, mutta vain yksi niistä Välillä itselleni tulee niitä vaikeampia päiviä ja aikoja, jolloin tuntuu, että sopivan ruoan löytyminen ei vain onnistu, mutta niistäkin selviää. Nykyään pyrin ravinnossakin ajattelemaan kokonaisuutta. Pyrin syömään mahdollisimman luonnollista ruokaa ja monipuolisesti. Uskon, että myös sillä on suuri merkitys, että osaa rentoutua aterioilla ja nauttia niistä. Ei kiirehdi vaan antaa kaikkien aistien nauttia. Haistelee ihania tuoksuja, ihastelee kauniisti ja herkullisesti asetettua ruokaa ja kaikkia sen eri värejä, kuulostelee miltä se syödessä kuulostaa ja mikä tärkeintä, maistelee hitaasti viipyillen kaikkia eri makuja. Aina ei aikataulullisesti ole mahdollista nauttia ruoasta hitaasti, mutta silloin kun pystyy, niin se lisää kyllä nautinnon määrää. Välillä myös mieli ja sielu kaipaa hemmottelua, jolloin voin esimerkiksi ottaa lasin viiniä tai suklaapatukan ja nauttia myös siitä. 

Millainen on sinun suhteesi ravintoon? Millainen ruokavalio saa sinut voimaan hyvin? 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oman elämänsä sankari

Jämäkkyys ja terve itsekkyys

Itsensä ylittäminen