Voimaannuttava musiikki

Tämän kertainen kirjoitukseni keskittyy yhteen suurimmista arjen iloistani, eli musiikkiin. 

Metallican ja San Franciscon sinfoniaorkesterin S&M konsertista ja livealbumin ilmestymisestä tuli kuluneeksi tänä syksynä 20 vuotta ja juhlavuotta juhlistettiin uudella S&M2 -nimeä kantavalla konsertilla. Erikoiskonsertit järjestettiin San Franciscossa uudessa Chase Centerissä syyskuussa 2019 ja esitettiin Suomessa elokuvateattereissa lokakuussa. Kun huomasimme, että konsertti esitetään lähellä sijaitsevassa elokuvateatterissa, spontaanisti päätimme siltä seisomalta lähteä esitystä katsomaan.

Metallica ei esittelyjä kaipaa. Useimmat varmasti tuntevat yhtyeen megahitit tai ainakin yhtyeen nimeltä. Olen itse teini-iästä saakka kuunnellut yhtyeen suurimpia hittejä, mutten koskaan ole perehtynyt heidän tuotantoonsa syvemmin. Nautin suuresti klassisesta musiikista, joten kokonaisuutena S&M2 oli todella vaikuttava ja upea kokemus, joka puhutteli minua suuresti. Myös aiemmin itselleni tuntemattomat kappaleet tekivät vaikutuksen ja pääsivät soittolistalleni esityksen jälkeen.

Kirjoitin blogissani 28.7.2019, että olen innokas taiteen ja kulttuurin kuluttaja ja musiikki on se, joka todella saa sieluni sykkimään. Soittolistoiltani löytyy musiikkia laidasta laitaan ja valitsen tunnetilani mukaan mitä genreä milloinkin kuuntelen. 

Mitä taide ja kulttuuri ovat? Käsitteitä käytetään usein, mutta kontekstista ja kirjoittajasta riippuen niiden merkitykset vaihtelevat. Yleisesti voi sanoa, että taide ja kulttuuri tuottavat elämää rikastuttavia kokemuksia, joihin kiteytyy taiteen ja kulttuurin arvo. Kulttuurin käsite liitetään toisinaan vain korkeakulttuuriseen taiteeseen, mutta mikä tahansa elämyksiä tuottava kulttuuritoiminta voidaan nähdä kulttuurina. Laajimmillaan kulttuurin määritelmä sisältääkin kaiken inhimillisen toiminannan, jolloin se liitetään arvoihin, perinteisiin ja elämäntapoihin. Kulttuuri on muodoltaan erilaista eri aikoina ja eri paikoissa. Kulttuuri on kollektiivinen, ei yksilöllinen ilmiö, joka jaetaan osittain niiden ihmisten kanssa, jotka elävät samassa sosiaalisessa ympäristössä. Kulttuureissa on kuitenkin aina osia, joita vain osa kannattaa. 

Ihmiset reagoivat musiikkiin eri tavoin. Itse kuulun niihin, joilla musiikki saa aikaan kylmiä väreitä ja silmät hikoamaan. Musiikin terapeuttinen mahti on valtava. Tapaamme kokea musiikkia liittyy monia elementtejä, joita ei voi tietoisesti hallita. Subjektiiviseen kokemukseen, kuuntelun tulkintaan vaikuttaa aiemmat kokemukset, opitut arvot, kokemisen ympäristöt, jne. Musiikki synnyttää myös fysiologisia reaktioita kuulijassa. Se aktivoi sekä kehoa ja mieltä. 

Musiikilla on mieletön voima. Se luo tilanteisiin merkityksiä, palauttaa mieleen vanhoja muistoja sekä rakentaa uusia muistoja. Kuuntelen itse musiikkia todella paljon, mutta olotilastani riippuen kuuntelemisen tavat vaihtelevat. Välillä keskityn sanoituksiin, jotka kolahtavat vallitsevaan mielentilaani ja tarjoavat minulle keinon käsitellä tunnetilaa tai tiettyä kokemusta. Välillä keskityn puolestaan puhtaasti melodiaan, säveleen, rytmiin tai tempoon enkä edes rekisteröi sanoituksia jos niitä kappaleessa tai teoksessa on. 

Musiikin vaikutukset on tunnustettu eri kulttuurisissa ympäristöissä jo vuosituhansien ajan. Nykyään se kuuluu osaksi monien arkea ja juhlaa, mutta historian aikana se on ollut oleellinen elementti erilaisissa rituaaleissa, jotka ovat liittyneet tuonpuoleiseen, parantamiseen, kommunikointiin, jne. Nykyään musiikin voimaannuttavaa tehoa käytetään muun muassa lievittämään ahdistusta ja tukemaan henkistä hyvinvointia. Musiikilla on valta vaikuttaa, joten sitä käytetään myös erilaisissa yhteyksissä vaikuttamisen välineenä ja tehokeinona esimerkiksi mainonnassa. 

Millainen on sinun suhteesi musiikkiin? 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oman elämänsä sankari

Jämäkkyys ja terve itsekkyys

Itsensä ylittäminen