Hyvä elämä, joka on itsensä näköinen

Hyvä elämä rakentuu pitkälti itsearvostuksesta, omien arvojen noudattamisesta sekä kyvystä elää itsensä näköistä elämää. Kun kykenee luomaan omannäköisen elämän, on helpompi olla tyytyväinen omaan oloonsa sekä nauttimaan elämästä. Arvostaa sitä mitä itsellä on eikä keskity siihen mitä elämästä puuttuu. Vaatii kuitenkin rohkeutta, jotta uskaltaa toimia toisin kuin muut eikä miettiä ulkopuolisia vaatimuksia. 

Omannäköisen elämän rakentaminen vaatii myös itsetuntemusta, on tiedettävä mitä  elämältä haluaa ja mikä tuntuu hyvältä. Itsesi näköiseen elämään kuuluu juuri ne asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Elämän pohdinnoissa täytyy olla myös realistinen, on myös velvoitteita, joista ei voi luistaa. Eli tulee miettiä mihin asioihin voi vaikuttaa ja mitkä asiat kuuluvat elämään, eikä voi niitä muuttaa. Kun selvität itsellesi, mistä asioita pidät ja mistä et halua luopua,  järjestä aikaa näille arjen pienille iloille. 

Olen itse tehnyt listan asioista, joista nautin ja jotka lisäävät hyvinvointiani. Pyrin päivittäin toteuttamaan jonkin listani asioista. Suurin osa asioista on pieniä arjen asioita kuten metsäkävely, kirjoittaminen, lukeminen, rauhallinen aamukahvi, iltatee kynttilän valossa, tms. Joukossa on myös pidempää suunnittelua vaativia asioita kuten opintokurssin suorittaminen, matkakohde, tms. Vaikuttaa ratkaisevasti hyvinvointiin kun valitsee päivittäin, jonkin asian tai teon mikä tuo itselleen nautintoa, vaikka se ei olisikaan ehdottoman tarpeellista tai hyödyllistä itselleen tai muille. 

On tärkeää, että tavallisessa arjessa on toistuvia ihania hetkiä ja mukavaa tekemistä. Ainutkertaiset elämykset kuten lomamatkat ovat myös lisäarvoa tuovia, mutta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin tärkeintä, että arki sisältää pieniä ilonaiheita. Niiden voimalla selviää myös vastoinkäymisistä ja niiden maustamana rutiinit saavat mukavan muodon. 

Tästäkään ei kuitenkaan saisi muodostua lisää stressiä ja alkaa suorittaa sitä, vaan sen tulisi aidosti olla voimavaroja lisäävää eikä voimavaroja vaativaa. Myös riittävät lepohetket ja joutenolo on tärkeää. Suloisesta joutilaisuudesta kirjoitin 5.10.2019 blogissani. 

Mitkä asiat tuovat sinulle iloa arkeen? Mitä asioita kirjoittaisit ylös omalle listallesi?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oman elämänsä sankari

Jämäkkyys ja terve itsekkyys

Itsensä ylittäminen